Belépés
Elfelejtettem a jelszavamat

Magyar recept gyüjtés Vanyarc

2023-05-17
Gasztro körút tradicionális, Magyar receptgyüjtés

Vanyarc község Nógrád vármegyében, a Pásztói járásban, található.

Fekvése A Csehát déli részén fekszik, Budapesttől, mintegy 70 kilométerre. A Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geoparkhoz tartozik.

A település és környéke már az őskorban is lakott hely volt. A községet először egy oklevél említi 1286-ban.A tatárjárásnak lehet az emléke a vanyarci Hraszti vár, amely alkalmi erődítményként funkcionálhatott, és az idehúzódó lakosság védelmét szolgálta.

A birtokosok egyike feltehetően a 14. század, első felében vehette fel a Vanyarci előnevet. 1484-ben Wanyarcz néven említik, és a Rédei család birtokaként szerepel. 1542-ben Viczmándy István és Szentmarjai Balázs az urai, de már mint puszta és a török adóztatás alá vetett helység szerepel. A vanyarci evangélikus egyház feljegyzései szerint a falu újra települése 1705-ben kezdődött, amikor állott már itt néhány pásztorkunyhó. Néhány év alatt a hely annyira benépesedett, hogy lakóit már 1717-ben összeírták, és ún. porció adót vetettek ki rájuk. Az 1723-as dicalis összeírás Vanyarcot újonnan települt községként nevezi meg. Az 1798-as feljegyzések szerint a község lakóinak száma 990 fő volt. Vanyarc mára már egy , dinamikusan fejlődő település, a maga 1196 fős lakosságával.

Vanyarc teleülés régi konyháinak Magyar receptjei.

1.

Disznótoros mártás: 

Hozzávalók: 1 kg darált sertéslapocka vagy vegyes sertéshús, 3 dkg fokhagyma, 2 dkg őrölt feketebors, 3 dkg só, 2 dkg fűszerpaprika, csipetnyi csípős paprika, 3 dkg őrölt és egész kömény, 50 dkg sertésvelő, 4 babérlevél, só, 1 liter tej, 4 evőkanál liszt, 1 evőkanál ecet.

Először a darál sertéshús fűszerezését végezzük el. Adunk hozzá zúzott fokhagymát, őrölt-és egész köményt, csípős paprikával elkevert fűszerpaprikát, sót, borsot. Alaposan összegyúrjuk, és félretesszük.

A velőt vízben átmossuk, majd beletesszük a fazékba. Kicsit összetörjük, egy liter vizet öntünk rá, belepakoljuk a kolbászhúst. Azzal is eldolgozzuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje az edény tartalmát, dobunk rá babérlevelet, és feltesszük főzni.

Amikor megfőtt, habarást készítünk hozzá. A lisztet tejjel apránként simára keverjük, ezzel a mártást besűrítjük. Tálalás előtt kevés ecettel ízesítjük.

Vanyarcon a disznótoros mártást főtt hús mellé tálalták, de önmagában, kenyérrel is nagyon finom.

2.

Labdaherőke: 

Hozzávalók: 2 tojás, 8 tojás sárgája, 50 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál porcukor. A forgatáshoz 25 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor. A sütéshez 2 liter étolaj.

Az edénybe beleütünk két egész tojást és nyolcnak a sárgáját. Szódabikarbónával és porcukorral elkeverjük, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy gyúrható, sodorható tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk. Gyúródeszkán is alaposan átforgatjuk, majd négy cipóra szétválasztjuk. Ezeket egyenként vékonyra kisodorjuk. Derelyevágóval tenyérnyi darabokat vágunk belőle, mindegyik közepét bevagdossuk.

Az étolajat felmelegítjük.

A sütéshez két zománcozott szűrőkanalat összedrótozunk, ebbe lazán felemelve belehelyezzük a tésztát. Összecsukjuk a formát, és a forró olajban megmerítve, folytonosan forgatva egy perc alatt kisütjük.

Még forrón megszórjuk vaníliás porcukorral vagy lekvárt teszünk mellé.

Látványos, finom sütemény.

3.

Darálós sütemény:

Hozzávalók: 75 dkg liszt, 25 dkg cukor, 16 dkg sertészsír, 4 tojás, 1 sütőpor, ½ szalalkáli, 1 vaníliás cukor, 2 evőkanál kakaó, 1 teáskanál étolaj, 1 evőkanál tejföl.

A tésztához először a száraz anyagokat: lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport és a kevés tejben feloldott szalalkálit összepakoljuk egy tálba. Hozzáadjuk a felvert tojásokat, és a zsírt. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy gyúrható tésztát kapjunk.

Amikor összeállt, gyúródeszkán is átdolgozzuk, majd kétfelé választjuk. Az egyiket zacskóba pakolva hűtőszekrénybe tesszük, a másikhoz kakaót és kevés étolajat adunk, ezekkel alaposan újra kigyúrjuk. Amikor már szép egyenletesen barna színe lesz, ezt is hűtőbe tesszük, és ott egy órát állni hagyjuk.

A megpihent tésztákat kisebb szeletekre vágjuk, majd húsdarálóra szerelt kinyomó formával tetszőleges alakúra kidaráljuk. A kapott hosszú csíkokat feldaraboljuk, és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. 180 fokon 15 perc alatt elkészül. Ne süssük sokáig, mert akkor kiszárad. Még forrón vaníliás porcukorban megforgatjuk.

A darálós sütemény hetekig eláll, érdemes nagyobb adagot készíteni belőle.

Ki esetleg kedvet kapott rá túrabakancsra fel , és irány Vanyarc. És Ismerje meg a települést és környezetét és ismerjék meg a lakosság, vendégszeretetét.

 

 

Hozzászólások (0)