Belépés
Elfelejtettem a jelszavamat

Magyar recept gyűjtés Nagyhegyes

2023-05-25

Nagyhegyes Hajdú-Bihar megyében, a Hortobágy keleti szélén, Debrecen és Hajdúszoboszló közelében található, 2022-ben 70 éves születésnapját ünneplő község. Tiszta, rendezett utcái mellett nagy területen árnyat adó parkok köszöntik az ideérkezőt.

Különleges természeti látnivalója, népszerű kirándulóhelye, a Kráter-tó egy gázkitörés helyén keletkezett. Átmérője mintegy 150 méter, környezetét erdő veszi körül.

A „Nyílik a rózsa” Népdalkör 1978-ban alakult, majd 2007-ben bővült ki a Citerazenekarral. Helyi népdalaikkal bennünket is megörvendeztettek.

Megcsodálhattuk a Dézsiné Székelyhidi Zsuzsanna népi iparművész vezette kézimunka szakkör szebbnél-szebb csipkéit, hímzéseit és gyönyörűen díszített népviseleteit.

Nagyhegyes megalakulásának 50. évfordulójára, 2002-ben adták át a Tájházat, melynek berendezése az 1950-es éveket idézi.

Nagyhegyesen 2012-ben alakult meg a Hagyományőrző Csoport. Tagjai a Tájházban rendszeresen találkoznak, gyakran sütnek, főznek, Tradícionális Nagyhegyesi Magyar receptek :

·         Mazsolaleves

·         Tojásos nudli

·         Májpüréleves

·         Hortobágyi pásztorhús

·         Parasztpite almával

1. Mazsolaleves:

Hozzávalók: 10 dkg mazsola, 1 egész csirke, 2 evőkanál citromlé, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál só, 2 babérlevél, 3 evőkanál cukor.

A mazsolát vízbe áztatjuk, a csirkét kisebb darabokra felvágjuk.

Ezeket egy lábasban, bő vízzel, sóval, babérlevéllel fűszerezve feltesszük főzni, kb. egy órára. Idő közben a habját leszedjük.

A liszttel, kevés vízzel és a tejföllel habarást készítünk. Amikor a csirke megpuhult, belekeverjük a habarékot, ezután cukorral és citromlével ízesítve összeforraljuk.

2. Tojásos nudli:

Hozzávalók: 60 dkg krumpli, 20 dkg liszt, 1 vöröshagyma, 3 evőkanál sertészsír, 4 tojás, só, őrölt feketebors.

A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, áttörjük, és hagyjuk kihűlni.

Ekkor sóval, csipetnyi őrölt borssal ízesítjük, hozzáadunk két evőkanál zsírt, egy egész tojást, és apránként belegyúrjuk a lisztet. Akkor jó, ha nem túl kemény, sodorható a tészta.

Egy nagyobb fazékban vizet forralunk.

Lisztezett terítőn, vagy deszkán először hosszú, vékony rudakat alakítunk a tésztából, ezeket feldaraboljuk, és egyenként a tenyerünk alsó részével megsodorjuk.

A vöröshagymát megtisztítjuk, kis kockákra vágva egy serpenyőben, fakanálnyi zsíron megpirítjuk. A megmaradt három tojást csipetnyi sóval felverjük.

A nudlikat lobogó, forró vízben kifőzzük. Leszűrést követően azonnal a hagymás zsírba borítjuk, azzal pár percig sütjük. Utolsóként a tojást is rácsurgatjuk, majd amikor az is megszilárdult, már tálalhatjuk is a tojásos nudlinkat.

Savanyúsággal, vagy salátával önmagában is tartalmas eledel, de szaftosabb ételekhez köretként is megállja a helyét.

3. Májpüréleves:

Hozzávalók: 40 dkg sertéscsont, 25 dkg vegyes zöldség: sárgarépa, petrezselyem, karalábé, zeller, 4 vöröshagyma, 40 dkg sertésmáj, 5 dkg sertészsír, 6 dkg liszt, 2 dl tejszín, 10 szem egészbors, 3 dkg vöröshagyma a rántáshoz, a betéthez 2 szelet szikkadt kenyér.

A csontot fazékban, hideg vízben habzásig főzzük. A zöldségeket megtisztítjuk. A vöröshagymából hármat felkockázunk, egyet a külső héjával együtt teszünk a levesbe.

A májat felkockázzuk. A rántáshoz a zsírt felolvasztjuk, barnára pirítjuk benne a lisztet, majd tejszínnel összefőzzük.

A levest lehabozzuk. Belekerülhet az egészbors, a zöldségek, másfél evőkanál só, majd addig főzzük, míg minden megpuhul.

Ekkor a zöldségeket kiszedjük egy tálba, a csontos részeket pedig egy másik edénybe. A levest leszűrjük.

Egy serpenyőben sertészsíron lepirítjuk a csíkokra vágott hagymát, utána a májat is hozzáadjuk, és lesütjük vele. Fűszerezzük egy teáskanál borssal, egy teáskanál majorannával. Fél deci vízzel összekeverjük, majd a krumplinyomóval, vagy aprítógéppel áttörjük. Szűrőkanálba borítjuk, a főtt sárgarépával együtt beleengedjük a levesbe. Közben néhány merőkanál lével hígíthatjuk.

A szűrőben fennmaradt májat külön adhatjuk a leves mellé, de felhasználhatjuk pástétom készítéséhez is.

Tálalás előtt a tejszínes rántással összeforraljuk.

Pirított kenyérkockát kínálunk hozzá betétként.

4. Hortobágyi pásztorhús:

Hozzávalók: 50 dkg marhacomb, 15 dkg füstölt szalonna, 8 dkg zsír, 2 vöröshagyma, 40 dkg krumpli, 20 dkg tarhonya, 2 paradicsom, 1 nagyobb paprika, só, 2 teáskanál őrölt paprika.

A szalonnát, a húst, vöröshagymát, paprikát és paradicsomot is felkockázzuk.

A szalonnát serpenyőben kisütjük, színesre pirítjuk. Rápakoljuk a vöröshagymát, a zsírt és megpároljuk. Megszórjuk őrölt paprikával, felöntjük két liter vízzel, majd a húst is hozzáadjuk. Teáskanálnyi sóval megszórjuk, és fedő alatt, két órán át főzzük.

A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, és amikor már megpuhult a hús, a tarhonyával, paprikával, paradicsommal együtt az ételhez adjuk. Ezután már nem kevergetjük, csak óvatosan belenyomkodjuk a pásztorhús levébe a hozzávalókat. Addig főzzük, amíg minden megpuhul, közben csak rázogatjuk az edényt.

5.  Parasztpite almával:

Hozzávalók: 7 dl tej, 60 dkg finomliszt, 4 tojás, 4 dkg élesztő, 6 púpos evőkanál cukor, 2 evőkanál sertészsír, csipetnyi só, fél deci étolaj, 4 nagyobb alma.

A tejet meglangyosítjuk. Két decit kis tálkába borítunk, megszórjuk teáskanálnyi cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, lisztet hintünk rá, és megvárjuk, míg megkel. A tojásokat felütjük. Elkeverjük négy evőkanál cukorral, az étolajjal, a liszttel, a felfutott élesztővel, majd a maradék langyos tejjel simára keverjük. Sűrű palacsintatészta állagú tésztát kapunk, amit konyharuhával letakarunk, és meleg helyen közel fél óráig kelesztünk.

Közben az almákat meghámozzuk, lereszeljük. Két evőkanál cukrot szórunk rá, és pár percig állni hagyjuk. Ekkor kicsavarjuk a levét, és két evőkanálnyi étolajon megpároljuk.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, átkenjük zsírral, majd ráborítjuk a megkelt tésztát. Elegyengetjük, és a tetejére az almából halmokat pakolunk úgy, hogy minden szelet közepébe jusson belőle.

180 fokon, 25 perc alatt megsütjük. Porcukorral megszórjuk, és kockákra vágva kínáljuk.

Ki esetleg kedvet kapott , az látogasson el a településre és tapasztalja meg a helyiek vendégszeretetét.

Hozzászólások (0)