Belépés
Elfelejtettem a jelszavamat

Magyar recept gyüjtés Nagyhajmás

2023-05-18

Nagyhajmás község Baranya megyében található, nevét a környékén hajdan tömegesen fellelhető vadhagymáról kapta. Történelme során a magyarok lakosság mellé,  felvidéki magyar telepesek költöztek.

A falu evangélikus templomának éke a Jézus feltámadását ábrázoló oltárkép, és az Angster orgona.

A római katolikus templom szentélye a XII. században temetőkápolna volt. Nepomuki Szent Jánost ábrázoló oltárképe Dorfmeister István utolsó alkotásai közé tartozik, amelyet a művész már nem tudott befejezni.

Nagyhajmáson megismerkedtünk Drüszler Gábor és Gellén Enikő keramikusokkal, akik tartottak számunkra egy kis bemutatót korongozásból, és gyönyörű, főleg használati tárgyakból álló alkotásaikat is megcsodálhattuk. A falu szép környezetébe  készülnek a falu tradicionális Magyar ételei is.

·         Olajban pácolt ordasajt hagymával

·         Tyúkos káposzta krumplis punyával

·         Medvehagymás krumplis pogácsa

·         Töltött káposzta édes káposztából

·         Mákos pogácsa

1. Olajban pácolt ordasajt hagymával:

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 1 lila hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 3 teáskanál szárított medvehagyma, 20 dkg ordasajt, 2 dl étolaj, só, 15 szelet szárított paradicsom, 15 apró chili paprika.

A hagymaféléket megtisztítjuk, a vöröshagymát és lila hagymát felcsíkozzuk. Az ordát kisebb kockákra vágjuk.

Egy zárható üvegbe elkezdjük rétegekben lerakni a hozzávalókat. Kezdjük a szálas hagymákkal, majd só, orda, medvehagyma, chili, szárított paradicsom, fokhagyma következik. Ezt addig folytatjuk, amíg az üvegünk megtelik. Ekkor jól lenyomkodjuk, majd felöntjük annyi étolajjal, hogy ellepje az edény tartalmát.

Lezárjuk, és legalább két hétig, hűtőszekrényben érleljük. Néha megnézzük, és amennyiben szükséges, az olajat pótoljuk.

Előételnek, vendégváró ételnek is kínálhatjuk. Friss kenyérrel, vagy pirítóssal nagyon finom.

2. Tyúkos káposzta krumplis punyával:

Hozzávalók: 1 tyúk, 1 kg savanyú káposzta, 15 dkg rizs, só, őrölt feketebors, őrölt paprika, 3 babérlevél, 5 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 2 dl paradicsomlé, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom. Punya: 50 dkg liszt, 2 teáskanál só, 30 dkg krumpli, 2,5 dkg élesztő.

A punyához a krumplit héjában megfőzzük, áttörjük, és hűlni hagyjuk. Az élesztőt langyos vízben felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a krumplit, az élesztős folyadékot, majd jó alaposan, annyi langyos vízzel kidolgozzuk, hogy laza állagú tésztát kapjunk. Liszttel megszórjuk, letakarjuk, és közel egy óráig kelni hagyjuk.

Amikor duplájára szaporodott a punya, lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd zsiradékkal kikent tepsibe borítjuk. Kicsit átmosdatjuk a tetejét, és előmelegített sütőben, vagy kemencében készre sütjük.

A feldarabolt tyúk saját zsírját összevágjuk, egy nagyobb lábasban kisütjük. Ebben pároljuk meg a felkockázott, sóval gyengített vöröshagymát.

A káposztát, amennyiben túl sós, vagy savanyú, vízben átöblítjük, kinyomjuk, majd egy sort a párolt hagymára szórunk. Erre rápakoljuk a tyúkot, dobunk rá összevágott fokhagymát, egy jó marék rizst, enyhén sózzuk, borsozzuk, babérlevelet, őrölt paprikát teszünk rá, és rávágunk egy paradicsomot. Az egészet betakarjuk káposztával, rászórjuk a maradék fokhagymát, fűszerezzük őrölt paprikával, sóval, paradicsomlével. A tetejére két zöldpaprikát és egy összedarabolt paradicsomot helyezünk. Felöntjük vízzel, fedő alatt főzzük, idő közben az elfőtt levét pótoljuk. Addig főzzük, amíg a tyúk megpuhul.

3. Medvehagymás krumplis pogácsa:

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 1 tojás, 1 tojás sárgája, 3 teáskanál só, 2 teáskanál szárított medvehagyma, 30 dkg krumpli.

A krumplit héjában megfőzzük, megtisztítjuk, összetörjük. Amikor meghűlt, összekeverjük a liszttel. Adunk hozzá vajat, egy egész tojást és egynek a sárgáját. Fűszerezzük medvehagymával és sóval. Jól kidolgozzuk.

Amikor összeállt a tészta, fél órát hagyjuk az edényben pihenni, utána nyújthatjuk. A tetejét berácsozzuk, kisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, tojásfehérjében megmártjuk a tetejét, és sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk.

Előmelegített sütőben, vagy kemencében sütjük.

Kicsit hűlni hagyjuk, és azonnal fogyasztható, de másnap is nagyon finom.

4.  Töltött káposzta édes káposztából :

Hozzávalók: (6 főre) 1 közepes fej káposzta, 1 kg darált sertéshús (comb, vagy lapocka), 5 közepes vöröshagyma, 35 dkg rizs, 3 evőkanál őrölt paprika, 3 csapott evőkanál só, 3 evőkanál sertészsír, 1 evőkanál őrölt fekete bors, 3 dl paradicsomlé. A tálaláshoz tejföl, kenyér.

A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, zsírban kevés sóval üvegesre pároljuk. A tűzről félrehúzva elkeverjük őrölt paprikával.

Az egészben hagyott káposzta torzsáját kivágjuk, majd enyhén sós, forrásban lévő vízbe helyezzük. Lefedjük, és ahogy egyenként leválnak a levelei, leszedegetjük, és hideg vízbe helyezzük.

Elkészítjük a tölteléket. A darált húst rizzsel, fűszeres, párolt hagymával, sóval, borssal jó alaposan összegyúrjuk.

A káposzta leveleinek vastagabb ereit levágjuk. A közepéből megmaradt apróbb leveleket felkockázzuk, és a főzőedényünk aljában elterítjük.

Ezután megtöltjük a lecsepegtetett leveleket. Egy púpos evőkanálnyi húsos masszát halmozunk a levelek végére, arra ráhajtjuk a káposzta egyik oldalát, feltekerjük, majd a másik oldalon benyomkodjuk, nehogy főzés közben kiszökjön a töltelék. Így tesszük a fazékba.

Amikor az összes káposztával elkészültünk, akkor a fazék tartalmát felöntjük vízzel, egy kisebb tányérral lefedjük, és fedő alatt elkezdjük főzni. Bő negyven perc múlva levesszük a tányért, és ráönthetjük a paradicsomot. Ezzel összerázogatjuk, és további fél órát főzzük.

Kenyérrel, és tejföllel kínáljuk.

5. Mákos pogácsa :

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 50 dkg darált mák, 50 dkg cukor, 15 dkg sertészsír, vagy vaj, 2 evőkanál tejföl, 1 sütőpor, 1 citrom reszelt héja és leve, 1 tojás. A tetejére 1 tojás a kenéshez.

A darált mákot a cukorral, liszttel, sütőporral jó alaposan elkeverjük. Elmorzsoljuk benne a zsiradékot. Hozzáadjuk a tojást, a citrom héját és levét. Elkezdjük összegyúrni, és amennyiben még szükséges, tejföllel lazíthatjuk a tésztát. Ezután 15 percig hűvös helyen, vagy hűtőszekrényben pihentetjük.

Lisztezett lapon két centi vastagra kisodorjuk, berácsozzuk a tetejét, kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, kicsit megsodorjuk az oldalát, hogy magasabbak legyenek a sütemények, majd kivajazott, liszttel megszórt sütőlapra helyezzük. Felvert tojással átkenjük a tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsül.

Vigyázzunk, hogy ne süssük túl. Frissen is finom, de hetekig eltartható sütemény.

 

Hozzászólások (0)